34,2729$% 0.06
37,3743€% -0.06
44,7381£% -0.05
2.916,31%-0,02
2.646,83%-0,07
8.699,19%-1,99
Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi olduklarını belirten Borçelik Yönetim Sistemleri Direktörü Serkan Ürkmez, Türkiye’de üretilen 10 araçtan 8’inde Borçelik üretimi çeliğin kullanıldığını söylüyor.
Borçelik’in üretim gücünü, tesislerini ve ResponsibleSteel™ sertifikası için gerçekleştirilen detaylar üzerine Eylül sayımız için Borçelik Yönetim Sistemleri Direktörü Serkan Ürkmez ile bir röportaj gerçekleştirdik. Türkiye’de Gemlik tesisine ek olarak Bursa ve Manisa’da Çelik Servis Merkezi, İstanbul ve Adana’da satış ofisleriyle faaliyetlerini gerçekleştiren Borçelik’in yıllık toplam üretim kapasitesi 1,5 milyon ton. Dünya standartlarında Çelik Servis Merkezi (ÇSM) hizmetlerinin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı konumunda olan Kerim Çelik ise 500 bin ton metal işleme kapasitesi ile çalışmalarını sürdürüyor.
Borçelik’in müşteri profilini ve girdi sağladığı sektörleri tanıyabilir miyiz?
Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi olarak 30 yıldır otomotiv, beyaz eşya, radyatör gibi lokomotif sanayilerin vazgeçilmez stratejik tedarikçisi konumundayız. Otomotiv sektöründe şu anda ülkemizde üretilen her 10 aracın 8’inde bizim çeliğimiz kullanılıyor. Bu doğrultuda malzemede farklılaşarak, kaliteli ürünlerimiz ve yenilikçi bakış açımızla markalarımıza değer katıyoruz. Öte yandan sahip olduğumuz teknoloji sayesinde yeni malzemeler üretmeye odaklanıyor böylelikle ithal ikamenin önüne geçmeye, ülkemizin dışa bağımlı olduğu alanları azaltmaya çalışıyoruz.
Ayrıca toplam üretimiz kapasitemizin 1.5 milyon ton olduğunun altınıda çizmek isterim.
Dünya standartlarında Çelik Servis Merkezi (ÇSM) hizmetlerinin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı konumunda bulunan Kerim Çelik markamız ise 500 bin ton metal işleme kapasitesi ile çalışmalarına devam ediyor.
Türkiye’nin en büyük ve en kaliteli galvanizli çelik üreticisi konumunda olan Borçelik tesislerini kısaca tanıyabilir miyiz?
Borçelik olarak 240 bin metre kare alanı kaplayan Gemlik tesisimizde tamamı sanayi hammadde girdisi olan sıcak daldırma galvanizli çelik, soğuk haddelenmiş çelik ve sıcak haddelenmiş (asitlenmiş ve yağlanmış) çelik gruplarında üretim gerçekleştiriyoruz. Gemlik tesisimiz dışında, Bursa ve Manisa’da Çelik Servis Merkezlerimiz, İstanbul ve Adana’da satış ofislerimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
ResponsibleSteel™ sertifikasına sahip olmak için gerçekleştirdiğiniz çalışmaları, yatırımları ve sonrasında geçirdiğiniz 14 günlük denetim sürecini kısaca dinleyebilir miyiz?
Borçelik olarak her alanda sürdürülebilir olmayı hedefliyoruz. Borusan Holding’in iklim, insan, inovasyon başlıklarından oluşturduğu sürdürülebilirlik stratejisine bağlıyız. Kendi alanımızdaki çalışmalarımızı bir çerçeveye oturtmak amacıyla çelik endüstrisinin ilk küresel çok paydaşlı standart ve sertifikasyon girişimi olan “ResponsibleSteel™” derneğine üye olduk.
ResponsibleSteel’in çevresel, sosyo ekonomik ve yönetişim başlıklarında 12 prensip etrafında şekillenen bir sertifikasyon süreci mevcut. Bu prensipler çerçevesinde gerekli dönüşümümüzü hızlıca gerçekleştirmek için hazırlıklarımızı gerçekleştirdik. Tüm bu sürecimizi Sürdürülebilirlik Komitemiz yürüttü. Standardın çevresel ve sosyal olarak dönüşüm beklentileri oldukça yüksek. Bu hazırlık dönemi sonunda önde gelen bir bağımsız denetim şirketi ile çalıştık ve 14 gün süren, çok detaylı, çok zorlayıcı bir denetim sürecini başarıyla tamamladık ve Gemlik Tesisimiz ile ülkemizin ilk ResponsibleSteel™ sertifikalı kuruluşu olmanın mutluluğunu elde ettik.
ResponsibleSteel’in yanı sıra Global Compact üyeliğimiz ile dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişiminin bir parçası olduk. Aynı zamanda küreselde ve yerelde sürdürülebilirlik gündemini yakından takip ederek yön veren kurumlar arasında yerimizi aldık. Uzun yıllardır sürdürdüğümüz “Bir Bobin Bir Fidan” ve 2022 yılında hayata geçirdiğimiz “Emeğimiz Doğaya Hediyemiz” projelerimiz ile Türkiye’nin dört bir yanında ağaçlandırma çalışmalarına katılmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar 650 binin üzerinde fidanı doğa ile buluşturduk.
Borçelik’in Türkiye’ye istihdam ve kadın istihdamı konusunda Türkiye ekonomisine katkıları nelerdir?
Biz kendimizi sadece bir üretici olarak görmüyoruz; insana, topluma ve ülkemize değer katan sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştirmekle de yükümlü olduğumuz bilinci ile çalışıyoruz. Bu anlamda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya katkı vermek de büyük rol oynuyor.rneğin “Kadına Güç İş Yok” projemiz ile kadınlara kapsamlı meslek edindirme eğitimleri veriyor Borçelik’te onlara istihdam sağlıyoruz.
Çelik sektöründe iyi eğitilmiş ve gelişen teknolojilere paralel bir şekilde bilgisini sürekli güncelleyen insan kaynaklarına duyulan ihtiyaç doğrultusunda, 2014 yılında Borçelik Teknik Akademi’yi (BTA) hayata geçirdik. Geçen süre içerisinde BTA, çelik sektörünü de aşarak Türkiye’nin en önemli mesleki eğitim kurumlarından biri haline geldi. Akademimiz, 2020 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından belgelendirme yetkisi aldı. Bugün BTA 4 sektörde, 17 ulusal yeterlilikte ve 38 yeterlilik biriminde mesleki sınav ve belgelendirme programlarını gerçekleştirebilen, sektöründeki sayılı kurumdan biri konumunda bulunuyor.
Mesleki eğitimi en büyük sosyal sorumluluğu olarak gören BTA kaynaklarını ayrıca Türkiye’de meslek eğitiminin eşitlik ilkesi doğrultusunda geliştirilmesi için de kullanıyor. “Meslek Lisesi Varsa Gelecek Var” projesi kapsamında meslek lisesi öğrencilerinin iş dünyasındaki başarılarını destekleyecek koçluk ve staj programları düzenliyor. Geleceğin iş gücü olan meslek lisesi öğrencilerinin çağa uygun kriterlerde yetişmelerini sağlamak ve bunu sürdürülebilir kılmak amacıyla meslek lisesi öğretmenlerinin eğitimine de katkı sağlıyor.
Bir diğer çalışmamız, “Bu iş Eşitlik İşi” projesini ise Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte hayata geçirdik. Projede, Bursa bölgesinde yer alan fabrikaların ihtiyaç duyduğu nitelikli kadın yeteneklerin yetiştirilmesini amaçladık. Proje geçtiğimiz sene 2023 yılında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu tarafından düzenlenen “Ortak Yarınlar Ödül Programı” dahilinde “Kadınlar İçin Fayda Yaratanlar” kategorisinde ödüle layık görüldük.
Ayrıca UN Global Compact ve UN Women ortaklığında oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (Women’s Empowerment Principles – WEPs) Türkiye’de ilk imza atan kuruluşlar arasında yer aldığımızın da altını çizmek isterim.
Enerji ihtiyacının yüzde 60’ını alternatif yakıtlardan karşılamayı hedefliyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.