38,4809$% -0.04
43,9033€% -0.08
51,4038£% -0.63
4.089,92%-0,37
3.308,37%-0,26
9.078,43%-1,59
Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin yarısından fazlasının da dahil olduğu 8000’in üzerinde şirkete, tamamlayıcı ve süreklilik arz eden vergi uyumluluğu çözümleri sunan Sovos’un15 Haziran’da düzenlediği webinarda Kovid-19 salgınının şirketler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri azaltmayı amaçlayan SGK teşviklerindeki son durum ve yeni teşvikler ele alındı.
“2021 SGK TeşviklerindeGüncel Durum” başlığıyla düzenlenen webinara konuşmacı olarak Sovos Türkiye Satış Direktörü Ali Bulut ile Sovos’un iş ortaklarından Cobus İş Geliştirme Kurucusu, SGK ve İŞKUR Teşvik Danışmanı Kemal Sakin katıldı.
SGK’nın mevcut ve devam edecek olan teşviklerini değerlendiren Sovos Türkiye Satış Direktörü Ali Bulut konuya ilişkin görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Vergilendirme, işlem uyumu için sürekli kontrol, vergi raporlama ve vergiye ilişkin daha pek çok konuda eksiksiz ve bağlantılı çözümler sunan Sovos; SGK teşvik konularının çözümünde de karmaşık teşvik hesaplamalarına son vererek hızlı ve kolay hesaplama, geçmiş dönem teşvik tutarlarını hata payı bırakmadan belirleme ve bu sayede personel sayısını artırırken eş zamanlı olarak maliyetlerden tasarruf etmeye yönelik pek çok fayda sağlıyor. Bu da özellikle içerisinden geçmekte olduğumuz dönemde kurumlar için büyük önem arz ediyor. 7252 ve 7256 teşvikleri, Kovid-19 sebebiyle yaşadığımız pandemi döneminde tüm müşterilerimiz için bir can suyu oldu. Sovos olarak müşterilerimizi bu teşviklerden yararlandırırken, aynı zamanda SGK’ya yapılan bildirimler ve başvurularda da danışmanlık yaptık. Müşterilerimizin hatalı başvuru ve bildirim yapmalarını önleyerek mağdur olmalarına izin vermedik.”
ŞİRKETLERİN 2021’DE YARARLANABİLECEĞİ GÜNCEL TEŞVİKLER NELERDİR?
SGK teşvikleri birçok şirketin personel maliyetlerinden tasarruf ederek kazancını artırdığı önemli bir yol olduğunun vurgulandığı webinarda,çalışan sayısında herhangi bir sınırlama olmaksızın, küçük ve büyük ölçekli tüm işletmeler her ay sigortalı çalışanları için yatırdığı sigorta priminde teşvik, destek ve indirimden faydalanarak personel maliyetlerinden tasarruf edebileceği konuşuldu.
Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında geçtiğimiz yıl özel şirketlere birçok destek sağlayan SGK, 2021 yılında da; Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Teşvik, İşbaşı Eğitim Programını Tamamlayanların İstihdamına Yönelik Teşvik, İlave İstihdam Teşviki gibi geçmişten gelen teşviklerin süresini uzatarak ya da yeni teşvikler oluşturarak desteklerini sürdürecek.
TEŞVİKLERDE GÜNCEL DURUM
Normalleşme Desteği: Normalleşme Desteği kapsamında; 1/7/2020 tarihinden önce başvurarak yeni koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle uygulanan kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverenlere prim desteği sağlanmaktadır.
Artı İstihdam Prim Desteği:2019/Ocak ila 2020/Nisan aylarında/dönemlerinde en az sigortalı çalıştırılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilecek sigortalıların prim ödeme gün sayılarının 53,67 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda işverenlere prim desteği sağlanmaktadır.
*Ek Kurallar: İşveren, destekten yararlanan sigortalıların yarısından her birini, bu maddenin uygulama süresinin sona ermesinden itibaren, destek kapsamına girenlerin destekten yararlandığı ortalama süre kadar fiilen çalıştırmakla yükümlüdür.
FAALİYETİNE ARA VERİLEN SEKTÖRLERE YÖNELİK TEŞVİKLERDE SON DURUM
Webinarda, SGK’nın 2021-14 sayılı Genelgesi çerçevesinde 7316 Kanun numaralı “Faaliyetine Ara Verilen Sektörlere Yönelik Teşvik” olarak isimlendirilen prim teşviki hakkında detaylı bilgiler de ele alındı. Bu kapsamda şirketlerin bu prim teşvikinden yararlanma şartları şu şekilde belirtildi:
Teşvik kapsamına giren işyerlerinde, 2021/Mart ayında 4447 sayılı Kanun kapsamında bildirilen (işsizlik sigortasına tabi olan) sigortalıların 2021/Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin olmak kaydıyla, 5510 sayılı Kanunun 82. Maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı (%37,50) tutarında destek sağlanacaktır.
49 VEYA ALTINDA SİGORTALI ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİNE 5 SİGORTALIYA KADAR YENİ PRİM DESTEĞİ
2021/Mart ayında 49 veya altında sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerine yönelik, en fazla 5 sigortalıdan dolayı yararlanabilecekleri yeni bir prim desteği getirilmiştir.
Yararlanma şartları:
SÜRESİ DEVAM EDEN TEŞVİKLER NELERDİR?
Engelli Sigortalı İstihdamına Yönelik Teşvik, 4/B (BAĞ-KUR) 5 Puan Teşviki, Genç Girişimci Teşviki, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararlar Uyarınca Uygulanan Teşvik ve Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerine İlişkin Teşvikler, SGK tarafından devam ettirilen teşvikler olmuşlardır.
KOSGEB VE İŞKUR KAYNAKLI ÜCRET VE MESLEKİ EĞİTİM DESTEKLERİ
ŞİRKETLERİN YARARLANABİLECEĞİ DİĞER TEŞVİKLER
– İşsizlik ödeneği alanların istihdamı halinde uygulanan prim teşviki (15921)
– Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası İşveren Hissesi Teşviki
– Kültür Yatırımları ve Girişimleri Hakkında Uygulanan Sigorta Primi Teşviki (55225-25225)
– Sosyal Hizmetlerden Faydalanan Çocukların İstihdamı Halinde Uygulanan Teşvik (02828)
– İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi
Sovos, 2021 SGK Teşviklerinde Gelinen Güncel Durumu Değerlendirdi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.